engelse-vlag-rechthoek.png
dag v.d. arbeid

Dag van de Arbeid

Ontspanning tijdens de 8-urige werkdag.

1 mei

De Dag v.d. Arbeid is de viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse en van de hoop op een rechtvaardige samenleving. De Dag van de Arbeid begon in 1889 als een herdenking voor de moord in 1888 op demonstrerende stakers in Chicago. Tijdens de herdenking werd een rode vlag meegedragen. De rode vlag is het symbool van deze strijd. De vlag staat voor socialisme, strijdbaarheid en de eensgezindheid van de arbeiders.

Tijdens het eerste congres van de internationale socialistische organisatie ‘Tweede internationale’ in 1889 in Parijs werd 1 mei in heel Europa als officiële Dag van de Arbeid uitgeroepen. De eerste Dag v.d. Arbeid is op 1 mei 1890 georganiseerd. Mensen gaan de straat op voor een achturige werkdag en betere arbeidsvoorwaarden. De 8-urige werkdag is in 1919 in Nederland ingevoerd.

Dag van de Arbeid met ontspannende stoelmassages op het werk.

‘Dag van de Arbeid.

De dag die niemand kan vieren

Omdat we allemaal aan het werk zijn.

– #Darum

Ooit gebeurd op 1 mei, de 121e dag van het jaar.

  • 2020 McDonald’s heeft in restaurant Arnhem GelreDome een proeflocatie in nieuwe stijl met statafels ingericht. Er zijn twee varianten: Take Out Plus en Dine In.
  • 2000 De Amerikaanse overheid schakelt de selectieve beschikbaarheid van het ‘Global Positioning System’ uit. Hierdoor neemt de GPS foutmarge voor burgers af van meer dan 100m naar 10m.
  • 1995 De Nederlandsche Bank trekt drie bankbiljetten in als geldig betaalmiddel: de twee groene van vijf gulden waarop Joost van den Vondel staat afgebeeld en het oude rode biljet van 25 gulden met de beeltenis van Jan Pieterszoon Sweelinck.
  • 1978 Naomi Uemura is één van de eerste personen die alleen de Noordpool bereiken. De Japanse avonturier krijgt ook credit voor de eerste solo beklimming van Mount McKinley en de eerste solo rafting op de Amazone-rivier. Hij verdwijnt in 1984 tijdens een winterse beklimming van Mount McKinley.
  • 1840 De eerste zelfklevende postzegel ter wereld wordt uitgegeven in het Verenigd Koninkrijk. ‘The Penny Black’ toont een portret van koningin Victoria. Ondanks zijn historische betekenis kan de postzegel worden gekocht voor ongeveer £ 25 aangezien er meer dan 68 miljoen exemplaren zijn verspreid.

Geboren op de Dag v.d. Arbeid in:

  • 1964 Yvonne van Gennip. Nederlandse schaatsster.
  • 1956 Alexander Ivanov. Russische schaker.
  • 1945 Rita Coolidge. Amerikaanse zangeres.
  • 1923 Joseph Heller. Amerikaanse auteur, toneelschrijver.
  • 1914 G.B.J. Hiltermann. Nederlandse politiek commentator.

Bronnen:

.fnv.nl

timeanddate.com

Bericht geschreven door

Delen
Delen

Deel het artikel met jouw netwerk.

Delen
Delen
error: Content is protected !!