nazomer traditionele chinese geneeskunde

Nazomer & Traditionele Chinese Geneeskunde

Voeding en acupressuurpunten volgens de vijf elementenleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Nazomer

De nazomer is vanaf eind augustus tot aan de herfst. De nazomer valt onder het Aarde element dat ons uitnodigt om de vruchten van het leven te plukken. De gewassen en vruchten zijn volgroeid en het is tijd om te ontspannen. Ook de overgangsfasen tussen de seizoenen, twee weken voor en na een seizoen, vallen onder de nazomer en het Aarde element. Verder is de nazomer verbonden met de cyclus Transformatie, de kleur Geel, de smaak Zoet en is zij gekoppeld aan de Milt meridiaan en de Maag meridiaan. Beweeg met de nazomer energie. Pluk de vruchten en vervolg jouw levenspad.

Volgens de vijf elementenleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen wij tijdens de seizoenen veel voor ons lichaam doen met voeding en met acupressuurpunten.

‘Het leven is mooi en het lichaam is een wonder.’

Maureen Kessing

Nazomer en het Aarde element

In de cyclus van de 5 elementen staat het Aarde element symbool voor de nazomer: de transformatie. De kleur van de nazomer is geel omdat alles rijp is. De smaak die daarbij hoort is zoet, de neutrale smaak. Bij het Aarde element hoort het orgaanstelsel van de milt en de maag en het element heeft een relatie met de Milt meridiaan en de Maag meridiaan.

Milt meridiaan

De Milt meridiaan vertegenwoordigt het omzetten en verspreiden van voedsel in energie en vloeistoffen en is de zetel van ons vermogen tot denken, concentreren en studeren. Zij
symboliseert het vermogen onszelf in stand te houden en staat voor het intellect. Zij staat voor verzorging en heeft de controle over de geestelijke concentratie en over het analytisch vermogen. De Milt meridiaan wordt als een spons gezien: zij zuigt op en geeft af op een wijze zoals wij dat willen of toestaan.

Verder wordt de Milt meridiaan in verband gebracht met geen zelfvertrouwen, piekeren, wegstoppen, afhankelijkheid en bezorgdheid. De pancreas heeft te maken met mislukken en angst voor de toekomst. Als de Milt energie uit balans is, kun je veel piekeren en moeite hebben met ontvangen of juist te veel geven en behoefte hebben aan empathie of juist overbezorgd zijn voor anderen. Fysiek komt dit tot uiting in misselijkheid en braken, maagklachten, slechte spijsvertering, gebrek aan eetlust, zware vermoeide ledematen, tandvleesproblemen en zwaarlijvigheid.

Maag meridiaan

De Maag meridiaan vertegenwoordigt het opnemen en verteren van ervaringen en zij ondersteunt het denken en de gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. Zij vertegenwoordigt het centrum van de spijsvertering en is de bron van het evenwichtsgevoel, van verteren en opnemen van zowel voedsel als van het opnemen en verteren van ervaringen op mentaal en emotioneel gebied om onszelf en anderen te voeden. De meridiaan is verbonden met het denken en heeft een binding met de intelligentie. Zij heeft de taak om ons daar te brengen waar wij naar toe willen en laat ons inzien dat door zowel positieve als negatieve ervaringen groei en acceptatie in het leven worden gebracht.

Verder wordt de Maag meridiaan in verband gebracht met bezorgdheid, te veel focus op zichzelf, opkroppen en teleurstelling. Als de Maag energie uit balans is, heb je last van piekeren en een slechte concentratie. Fysiek komt dit tot uiting in een onrustige maag, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, stijve benen en vaak zin in koude dranken.

Voeding – Aarde element – Milt energie

De nadruk van de voeding in de nazomer wordt afgestemd op het Aarde element en de milt energie. Gebruik van nature zoete voedingsmiddelen en gele voedingsproducten. Zij versterken het aarde element. Vermijd slijmvormende voeding zoals kaas, soja, melk, etc. Eet geen rauwe of koude voeding. Probeer regelmatig te eten en neem de tijd om te koken en om van de maaltijd te genieten.

In alle seizoenen wordt gekookt met alle smaken, alleen de nadruk in de verschillende seizoenen ligt anders. De basis van het koken is de neutrale en de zoete smaak van het Aarde element die wordt aangevuld met de andere vier smaken en met groenten en fruit uit het seizoen.

Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelman. 

Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen worden ingedeeld in heet, warm, neutraal, verfrissend en koud en zijn onderverdeeld in drie thermische eigenschappen:
Verkoelend voedsel (Yin) heeft een kalmerende werking, verwijdert warmte en gifstoffen, kalmeert het bloed en voedt de Yin.
Verwarmend voedsel (Yang) heeft een activerend effect, verbetert bloedsomloop, verdrijft kou en verhoogt Yang en Qi van organen.
Neutrale producten zijn niet verkoelend en niet verwarmend. Geschikt voor elk type lichaam.

nazomer traditionele chinese geneeskunde

Nazomer seizoensgroenten en fruit

Gebruik verse producten uit het seizoen. Roerbak in kokosolie, ghee, olijfolie of notenolie.

nazomer traditionele chinese geneeskunde

Nazomer acupressuurpunten

Het Aarde element heeft een relatie met de Milt meridiaan en met de Maag meridiaan. De meridianen gaan over voeding, stabiliteit, ondersteuning, kracht en kalmte. Stem je lichaam af op de ontspannende energie van de nazomer en behandel tijdens de overgangsweken van elk seizoen de drukpunten van de Milt meridiaan en van de Maag meridiaan.

traditionele chinese geneeskunde ma-36
Maag meridiaan, punt Ma-36. Verboden bij zwangerschap.

• Dit punt versterkt de spijsvertering en geeft energie en kracht om gecentreerd het levenspad te vervolgen.
• Punt ligt onder de onderrand van de knieschijf. Masseer beide onderbenen tegelijk. Gebruik de vingers.
• Je kunt dit punt behandelen om uithoudingsvermogen en energie te verhogen, bij vermoeidheid en onrust en bij buikproblemen.

traditionele chinese geneeskunde mi-6
Milt meridiaan, punt Mi-6. Verboden bij zwangerschap.

• Dit punt versterkt de Yin energie om tot rust te komen en om op te laden.
• Punt ligt aan de binnenkant van het onderbeen, net achter het scheenbeen. Gebruik de duimen.
• Je kunt dit punt behandelen bij onrust, menstruatieklachten, overgangsklachten, slapeloosheid, bij pijn in de onderbuik en bij vermoeidheid.

traditionele chinese geneeskunde mi-3
Milt meridiaan, punt Mi-3.

• Dit punt versterkt kracht, aarding en balans tijdens overgangen.
• Punt ligt aan de zijkant van de voet, net onder de knokkel van de grote teen. Gebruik de vingertoppen.
• Je kunt dit punt behandelen om mentale vermogens te stimuleren, bij veel piekeren en bij doffe frontale hoofdpijn.

Wil je meer weten over de Traditionele Chinese Geneeskunde?

Bronnen:
De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde, Giovanni Maciocia.
A Manual of Acupuncture, Peter Deadman & Maxin Al-Khafaji.
Voedingsmiddelen TCM, Jutta Koehler.
Acupressuurpunten, Lilian Kluivers, www.doinacademy.com

error: Content is protected !!