Lente traditionele geneeskunde

Lente & Traditionele Chinese Geneeskunde

Voeding en acupressuurpunten volgens de vijf elementenleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Lente

Vanuit de Chinese telling begint de lente al in februari met het Chinese Nieuwjaar. Bij ons staat 20 maart 2021 als het begin van de lente. Op die dag is de Lente equinox. De zon passeert de evenaar van zuid naar noord. De dag en de nacht zijn overal op aarde even lang. De zon groeit in zijn kracht en de natuur komt weer tot leven.

De lente valt onder het Hout element dat de kracht van het leven vooruit doet gaan en verandering brengt. Verder is het lenteseizoen verbonden met de cyclus de Geboorte, de kleur Groen, de smaak Zuur en is zij gekoppeld aan de Lever meridiaan en de Galblaas meridiaan. Beweeg mee met de lente energie en straal zoals de natuur dat doet.

Volgens de vijf elementenleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen wij tijdens de seizoenen veel voor ons lichaam doen met voeding en met acupressuurpunten.

‘Het leven is mooi en het lichaam is een wonder.’

Maureen Kessing

Lente en het Hout element

In de cyclus van de 5 elementen staat het Hout element symbool voor de lente: de geboorte. De kleur van de lente is groen omdat alles nog niet rijp is. De smaak die daarbij hoort is zuur. Bij het Hout element hoort het orgaanstelsel van de lever en de galblaas. De Lever meridiaan is verantwoordelijk voor het vrij stromen van Qi in het lichaam en doet dit in nauwe samenwerking met de Galblaas meridiaan.

Lever meridiaan

De Lever meridiaan is verbonden met de kwaliteit van bloed en speelt een rol bij de spijsvertering. Zij verspreidt van de levensenergie, zodat alle lichamelijke functies soepel verlopen en ondersteunt de verbinding om het leven als een groot en samenhangend geheel zien. De Lever zorgt voor de wederopbouw, de verversing, de levenskracht en zij zuivert. Zij zorgt dat duidelijk wordt wat er in het onderbewustzijn leeft en neemt besluiten voor de lange termijn. Deze meridiaan ruimt de ongewenste zaken op die zijn verdrongen en als gif in het bloed zijn gekomen en helpt op deze manier mee het onzuivere af te breken en het bloed op te bouwen.

Verder wordt zij in verband gebracht met woede en gezonde agressie. Als de Lever energie uit balans is, kun jij agressief en ongeduldig zijn en te veel werken. Fysiek komt dit tot uiting in vermoeidheid, weekendhoofdpijn, problemen met ogen, spijsvertering en lever en problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden.

Galblaas meridiaan

De Galblaas meridiaan verspreidt de energie van voedingsstoffen door het lichaam, waardoor de energie door het hele lichaam heen in evenwicht blijft. Zij ondersteunt moed, gerechtigheid, daadkracht en inzicht. De Galblaas staat in directe verbinding met de emoties die te maken hebben met het geven en ontvangen van liefde. Deze meridiaan geeft initiatief om orde te scheppen in het leven, om eigen verantwoording te willen dragen en neemt beslissingen voor de korte termijn.

Verder wordt de Galblaas meridiaan in verband gebracht met verbittering en onredelijk niet kunnen vergeven. Als de Galblaas energie uit balans is, kun jij je opgejaagd, geïrriteerd, verlegen en besluiteloos voelen. Fysiek komt dit tot uiting in galstenen, galblaasproblemen, slechte vertering van vetten, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam.

Voeding – Hout element – Lever energie

De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft jaren onderzoek uitgevoerd naar wat de invloed van voeding is op het lichaam. De TCG classificeert voedingsproducten in onder andere het moment dat zij worden genuttigd, de smaak die de voeding heeft, de thermische kenmerken van de voeding en welke invloed de voeding heeft op de meridianen. Zuur, bitter en zout zijn Yin en verkoelend en scherp en zoet zijn Yang en verwarmend.

De nadruk van de voeding in de lente wordt afgestemd op het Hout element en de lever energie. Gebruik zure voedingsproducten met een groene kleur. Alles met een groene kleur ontspant de lever. Producten met een zure smaak werken samentrekkend, bewaren lichaamssappen en hebben een verfrissende energie. Kook de groenten en de granen, rauwkost verteert slecht. Eet minder verwarmend voedsel zoals pepers, scherpe kruiden en knoflook. Eet goed verteerbare voedselcombinaties, dus geen eiwit- en koolhydraatrijke voeding tegelijk. Neem niet te veel zure voedingsmiddelen. Overdaad schaadt.

In alle seizoenen wordt gekookt met alle smaken. De basis van het koken is de neutrale en de zoete smaak van het Aarde element die wordt aangevuld met de andere vier smaken en met groenten en fruit uit het seizoen.

Tips
Bij voorjaarsmoeheid dagelijks theelepel rietsuikermelasse (niet zoet, vol goede mineralen).
Mariadistelthee (niet bij zwangerschap) helpt de lever te beschermen tegen toxines en om giftige stoffen zoals alcohol, medicatie, etc. kwijt te raken.
‘s Morgens een glas lauw water met wat citroensap drinken werkt zeer zuiverend.

Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelman. 

Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen worden ingedeeld in heet, warm, neutraal, verfrissend en koud.
Verwarmende producten (Yang) hebben een activerend effect en zetten afvalstoffen om.
Neutrale producten zijn niet verkoelend en niet verwarmend.
Verkoelende producten (Yin) hebben een kalmerende werking en bouwen het lichaam op.

Lente seizoensgroenten en fruit

Gebruik verse producten uit het seizoen. Roerbak in kokosolie, ghee, olijfolie of notenolie.

Lente acupressuurpunten

Het Hout element heeft een relatie met de Lever meridiaan en de Galblaas meridiaan. Stem je lichaam af op de lente energie door drukpunten van de Lever meridiaan en van de Galblaas meridiaan te behandelen Als de energie van de Lever of de Galblaas niet lekker stroomt, ervaar je voorjaarsmoeheid of frustratie. Als deze energie juist te actief is, helpen de drukpunten om tot rust te komen.

Lente traditionele chinese geneeskunde
Lever meridiaan, punt Le-3 Let op! Verboden bij zwangerschap

• Dit punt zet dingen in beweging. Le-3 verspreidt Qi, transformeert boosheid en helpt bij het vinden van de balans.
• Punt holte op voet, tussen middenvoetsbeentjes van 1e en 2e teen. Geef druk met de duim of masseer het met hiel van andere voet.
• Bij slapeloosheid, voorjaarsmoeheid en bij allerlei vormen van pijn, zoals hoofdpijn, krampachtige pijn, spanning op de borst, buikpijn en lage rugpijn.

Lente traditionele chinese geneeskunde
Lever meridiaan, punt Le-14

• Dit punt geeft ruimte om nieuwe dingen aan te pakken. Le-14 ondersteunt om de uitdagingen die het leven heeft met enthousiasme en doelgerichtheid aan te gaan.
• Punt ligt loodrecht onder tepel, ter hoogte van het borstbeen. Geef druk met de duimen.
• Bij ademnood, misselijkheid, pijn in de onderbuik en bij slaapproblemen.

Lente traditionele chinese geneeskunde
Galblaas meridiaan, punt Gb-20

• Dit punt brengt lichaam en geest met elkaar in verbinding. Gb-20 brengt ontspanning wanneer hoofd en hart niet goed met elkaar communiceren.
• Punt in holte schedelrand tussen oor en wervelkolom. Vouw de handen samen met de vingers in elkaar. Maak van de handen een kom. Plaats de handen op het achterhoofd, de duimen op de schedelrand vallen automatisch op punt Gb-20. Geef rustig druk met de duimen.
• Bij allerlei soorten hoofdpijn en migraine, het ontspant de nek en verheldert de zintuigen.

Wil je meer weten over de Traditionele Chinese Geneeskunde?

Bronnen:
De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde, Giovanni Maciocia.
A Manual of Acupuncture, Peter Deadman & Maxin Al-Khafaji.
Voedingsmiddelen TCM, Jutta Koehler.
Acupressuurpunten, Lilian Kluivers, www.doinacademy.com

error: Content is protected !!