Extra vierge kokosolie

Kokosolie: Detox en Slankmaker

Kokos in het eten en kokosolie voor de huid. Een absolute ‘must have’. Wil je weten waarom?

Extra vierge kokosolie in de keuken en voor het lichaam

Extra vierge kokosolie wordt gemaakt uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Het vruchtvlees wordt koud geperst en daaruit wordt de kokosolie gewonnen. Na de persing wordt de olie gefilterd en niet verder geraffineerd waardoor het goed opneembaar is door de darmen en door de huid. Gebruik extra vierge kokosolie die niet is ontgeurd en in een glazen verpakking zit.

Kokos heeft vele goede eigenschappen. Het bevat ontstekingswerende bestandsdelen, heeft een gunstig effect op het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen bacteriën, schimmels, gisten en parasieten en kan goed worden ingezet bij psoriasis en eczeem. Extra vierge kokosolie verbetert de darmflora en calcium- en magnesiumopname, bevordert de spijsvertering en de opname van vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en van caroteen en het vermindert het hongergevoel.

Voordelen extra vierge kokosolie

Extra vierge kokosvet is wit en stolt onder 25°C. Boven 25°C verandert het kokosvet in kokosolie. Het is een verzadigd vet en vormt tijdens het bakken geen schadelijke stoffen. Zonnebloem- en olijfolie zijn onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten veranderen in transvetzuren die oxideren bij verhitting en die worden gerelateerd aan verschillende ziektes. Gewone kokosolie (dus niet extra vierge) wordt pas bij 35°C vloeibaar. Hieruit zijn de gezonde stoffen verwijderd doordat het is gebleekt, geraffineerd en vaak ook ontgeurd.

Kokosolie bestaat voor 50% uit laurinezuur, de middellange vetzuurketens (MCT). De gezonde vetzuren worden snel verteerd en worden meteen als brandstof gebruikt. Laurinezuur versterkt het immuunsysteem, heeft een antimicrobiële werking, verhoogt de weerstand tegen bacteriën, parasieten en schimmels. Daarnaast komt meer HDL cholesterol (High Density Lipoprotein = goed cholesterol) in het bloed dat teveel cholesterol afvoert.

‘Coconut oil is the healthiest oil on earth.

– Bruce Fife

Tips gebruik

Gebruik extra vierge kokosolie voor bakken, wokken, frituren en op brood, in soep, marinade of saus. Vervang niet alle andere gezonde vetten door deze olie. Voor een goede gezondheid is en blijft variëren het beste.

Extra vierge kokosolie voor gebruik op het lichaam heeft hydraterende en voedende eigenschappen. De olie laat zich goed mengen met een etherische olie. De etherische olie is beter werkzaam omdat de moleculaire structuur van kokosolie veel kleiner is dan die van andere oliën.

Maak zelf massage olie, lippenbalsem, bodylotion, gezicht- of hand/voetcrème of tandpasta. Het schijnt zelfs tandcariës te voorkomen. Smelt de kokos in een pan en voeg een favoriete etherische olie toe. Laat voor de crème de olie stollen of verwarm het kokosvet voor een massage weer op.

Massage olie bijv. met lavendel, kamille, rozemarijn, bergamot of sandelhout.
Crème voor het lichaam bijv. met limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel.
Haarmasker voor glanzend haar.

Bron: Bruce Fife: Het Kokosoliewonder

error: Content is protected !!