herfst traditionele chinese geneeskunde

Herfst & Traditionele Chinese Geneeskunde

Voeding en acupressuurpunten volgens de vijf elementenleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Herfst

Volgens de Chinese maankalender begint de herfst al in augustus. Op 22 september 2021 start bij ons de herfst. Op die dag is de Herfst equinox. De zon staat loodrecht boven de evenaar. De dag en de nacht zijn overal op aarde even lang. De zon neemt langzaam af in zijn kracht, de gewassen zijn volgroeid en worden geoogst. De bomen slaan de levenssappen op in de wortels en bladeren die niet meer nodig zijn, worden losgelaten.

De herfst valt onder het Metaal element dat ervaringen die zijn opgedaan omzet in inzichten. Verder is het herfstseizoen verbonden met de cyclus de Oogst, de kleur Wit, de smaak Pikant of Scherp en zij is gekoppeld aan de Long meridiaan en de Dikke darm meridiaan. Beweeg mee met de herfst energie en kom tot rust zoals de natuur dat doet.

Volgens de vijf elementenleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen wij tijdens de seizoenen veel voor ons lichaam doen met voeding en met acupressuurpunten.

‘Het leven is mooi en het lichaam is een wonder.’

Maureen Kessing

Herfst en het Metaal element

In de cyclus van de 5 elementen staat het Metaal element symbool voor de herfst: de oogst. De kleur van de herfst is wit omdat alles is uitgebloeid en de balans kan worden opgemaakt. De smaak die daarbij hoort is pikant. Bij het Metaal element hoort het orgaanstelsel van de long en het element heeft een relatie met de Long meridiaan en de Dikke darm meridiaan.

Long meridiaan

De Long meridiaan is verantwoordelijk voor de afweer en de weerstand en zij ondersteunt een positieve geestesgesteldheid. De Long meridiaan is de ontvanger van de zuivere energie. Via de inademing komt nieuwe levensenergie binnen, zuivere Qi, en door de uitademing worden afvalstoffen, onzuivere Qi, uit het lichaam verwijderd. Lucht is bepalend voor het hebben van een stem. Elke ademhaling is een hernieuwd contact. De Long meridiaan is de verbinding tussen binnen- en buitenwereld. Deze meridiaan heeft betrekking op het begin van het zelfstandige leven en het erkennen van het eigenbelang. Zij geeft voeding aan intuïtie, emotie, moed, afstand, verandering en grenzen stellen. De Long meridiaan helpt ons anderen te zien en te aanvaarden, te vergeven, tolerant en ontvankelijk te zijn.

Verder wordt deze meridiaan in verband gebracht met loslaten van verdriet en pijn, verlies, depressie en hoogmoed. Als de Long energie uit balans is, kun jij je geïsoleerd, melancholisch of verdrietig voelen. Fysiek komt dit tot uiting in vermoeidheid in voornamelijk de bovenste helft van het lichaam, snel transpireren, eczeem, moeilijk ademen, hoest, astma, bronchitis, heesheid, regelmatige verkoudheid of griep en stijve armen.

Dikke darm meridiaan

De Dikke darm meridiaan vertegenwoordigt de laatste fase van het verteringsproces en zij ondersteunt inzicht, zelfbeheersing en zelfvertrouwen. De Dikke darm meridiaan staat voor het belangrijkste eliminatie principe in ons wezen: het loslaten van het overbodige dat wordt geconsumeerd op lichamelijk en op geestelijk gebied. De meridiaan ruimt diepgewortelde onzekerheden op zonder gezichtsverlies en zorgt dat er weer ruimte komt voor nieuwe dingen. Zij ondersteunt ons positief in het leven te staan en helpt met zelfkennis en zelfaanvaarding.

Verder wordt de Dikke darm meridiaan in verband gebracht met loslaten en opnemen, onveiligheid, rigiditeit, onzekerheid en schuldgevoelens. Als de Dikke darm energie uit balans is, kun jij je gesloten of terughoudend voelen tegenover anderen, is er sprake van moeite met loslaten en een pessimistische instelling. Fysiek komt dit tot uiting in artrose en artritis in armen en schouders, verstopte neus, grotere vatbaarheid voor verkoudheid, eczeem, astma, buikpijn en constipatie of diarree.

Voeding – Metaal element – Long energie

De nadruk van de voeding in de herfst wordt afgestemd op het Metaal element en de long energie. Gebruik van pikante of scherpe voedingsmiddelen en witte voedingsproducten. Zij versterken het metaal element. Gebruik verwarmende kruiden en eet verwarmend voedsel. Vermijd rauwe en koude voedingsmiddelen.

In alle seizoenen wordt gekookt met alle smaken, alleen de nadruk in de verschillende seizoenen ligt anders. De basis van het koken is de neutrale en de zoete smaak van het Aarde element die wordt aangevuld met de andere vier smaken en met groenten en fruit uit het seizoen.

Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelman. 

Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen worden ingedeeld in heet, warm, neutraal, verfrissend en koud en zijn onderverdeeld in drie thermische eigenschappen:
Verkoelend voedsel (Yin) heeft een kalmerende werking, verwijdert warmte en gifstoffen, kalmeert het bloed en voedt de Yin.
Verwarmend voedsel (Yang) heeft een activerend effect, verbetert bloedsomloop, verdrijft kou en verhoogt Yang en Qi van organen.
Neutrale producten zijn niet verkoelend en niet verwarmend. Geschikt voor elk type lichaam.

Herfst traditionele chinese geneeskunde

Herfst seizoensgroenten en fruit

Gebruik verse producten uit het seizoen. Roerbak in kokosolie, ghee, olijfolie of notenolie.

herfst traditionele chinese geneeskunde

Herfst acupressuurpunten

Het herfst element heeft een relatie met de Long meridiaan en met de Dikke darm meridiaan. De meridianen helpen met loslaten, verwerking en het hervinden van kracht. Stem je lichaam af op de herfst energie door drukpunten van de Long meridiaan en van de Dikke darm meridiaan te behandelen.

Long meridiaan, punt Lo-1.

• Dit punt helpt bij het verwerken van gevoelens, geeft ademruimte en zelfvertrouwen.
• Punt ligt onder het sleutelbeen in de eerste ruimte tussen de ribben. Vlak bij de schouderkop. Gebruik de vingertoppen om te masseren.
• Je kunt dit punt behandelen bij verkoudheid en kortademigheid, lost slijm op, helpt tegen pijn in schouder en bovenrug.

Dikke darm meridiaan, punt Di-1.

• Dit punt helpt bij het verwerken van verdriet waardoor meer ademruimte ontstaat om met een open houding in het nu te zijn.
• Punt ligt vlak naast de nagelriem van de wijsvinger, aan de duimzijde. Gebruik de duimen om te masseren.
• Je kunt dit punt behandelen voor het verwerken van verdriet, het herstelt het bewustzijn, helpt bij oog en oorproblemen en verlicht pijn in elleboog en schouder.

Dikke darm meridiaan, punt Di-4. Verboden bij zwangerschap.

• Dit punt versterkt het immuunsysteem, zuivert het lichaam en helpt om te ontspannen en om vol vertrouwen jouw levenspad te volgen.
• Punt ligt op het hoogste punt van de spier tussen duim en wijsvinger. Gebruik duim en wijsvinger om te masseren.
• Je kunt dit punt behandelen bij nervositeit, stijve nek, hoofdpijn en bij verdriet en rouw.

Wil je meer weten over de Traditionele Chinese Geneeskunde?

Bronnen:
De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde, Giovanni Maciocia.
A Manual of Acupuncture, Peter Deadman & Maxin Al-Khafaji.
Voedingsmiddelen TCM, Jutta Koehler.
Acupressuurpunten, Lilian Kluivers, www.doinacademy.com

error: Content is protected !!