celzouten

Celzouten

Aanvullende mineraalstoffen voor het lichaam. De jaargetijden vormen als ze ritmisch worden geleefd een welkome afwisseling in het leven. Het verdiepen in de altijd veranderende natuur kan een grote verrijking zijn en prikkelt de levendigheid van de mensen.

Dr. Schüßler celzouten

Celzouten zijn minerale zouten die van nature in ons lichaam voorkomen. Er zijn 27 Schüßler zouten belangrijk voor het functioneren en de bouw van ons lichaam. Celzouten zijn geen homeopathische geneesmiddelen, maar worden wel volgens homeopathische regels vervaardigd. Het zijn verwreven mineralen (D6 en D12) die niet zijn geschud. Het zijn verkleinde mineralen. Hierdoor zijn celzouten wezenlijk verschillend van homeopathische geneesmiddelen want deze geven een prikkel en zetten aan tot een actie. Celzouten doen dit niet en ondersteunen slechts de processen van het lichaam. De Schüßler mineralen werken niet volgens het homeopathische principe. Als er niets aan te vullen valt, gaat de celzout er gewoon weer uit en geeft het geen prikkel. Het zijn lichaamseigen stoffen.

Dr. Wilhelm Heinrich Schüßler, arts, homeopaat, anatoom-patholoog en biochemicus. Hij is op 21 augustus 1821 in Bad Zwischenahn, Groothertogdom Oldenburg in Duitsland, geboren. Hij is opgegroeid in relatief bescheiden omstandigheden. Dankzij de steun van zijn broer is hij op dertig jarige leeftijd medicijnen gaan studeren. Hij heeft in Parijs gestudeerd en in Berlijn aan de medische faculteit met een zeer goede reputatie en waar de onderzoekers Moleschott en Virchow een blijvende invloed op hem hebben gekregen. Hij heeft in Praag gestudeerd omdat de homeopathie-opleiding aldaar bekend staat om zijn goede leraren. In 1858 heeft hij zich gevestigd als homeopathische arts in Oldenburg en daar heeft hij gewerkt tot aan zijn dood op 30 maart 1898.

In de eerste jaren werkt Dr. Schüßler als homeopaat maar al gauw is hij ontevreden. Hij heeft naar een vereenvoudiging gezocht en is daarom storingen, die wij ziekten noemen, grondig gaan onderzoeken. Als anatoom-patholoog en biochemicus heeft hij ontdekt dat na crematie in de as 12 anorganische zouten overblijven. Met het ziektebeeld van de overleden persoon in zijn achterhoofd heeft hij een wanverhouding in deze anorganische verbindingen geconstateerd. Dit heeft hem voldoende kennis gegeven om een eigen geneeswijze te ontwikkelen. Hij heeft ontdekt dat de aanwezigheid van de 12 celzouten in het lichaam in de juiste hoeveelheid zeer bepalend is voor de algemene gezondheid en dat de meeste lichamelijke aandoeningen op een tekort aan mineraalzouten zijn terug te voeren.

Zijn ontdekking

Dr. Schüßler heeft ontdekt dat bij alle verstoringen in het lichaam sprake is van een tekort aan mineralen binnen in de cel. Zijn ontdekking is wezenlijk beïnvloed door twee belangrijke tijdgenoten die eenzelfde weg hebben bewandeld, de onderzoekers Rudolf Moleschott en Jacob Virchow.

Rudolf Virchow heeft de volgende belangrijke zin geformuleerd: ‘De ziekte van het lichaam is gelijk aan de ziekte in de cel’. Hij is een onderzoeker geweest die heeft gewerkt op het gebied van de menselijke cel, in die tijd een geheel nieuw onderzoeksgebied. De Nederlander Jacob Moleschott heeft alle biochemische processen die in de cel en in het lichaam plaatsvinden centraal in zijn werk gesteld. Hij heeft de tweede voor Schüßler van belang zijnde zin geformuleerd: ‘De ziekte van de cel ontstaat door het verlies aan anorganische zouten (minerale zouten)’. Schüßler heeft op deze beide zinnen geantwoord: ‘Dan zal de gezondheid van de cel en zo ook de gezondheid van het lichaam worden hersteld door het weer aanvullen van de verliezen’.

Het gaat hier om minerale zouten die direct door de cel worden opgenomen. Om dit mogelijk te maken, verkleint Dr. Schüßler de mineraalzouten sterk. Als homeopathische arts lukt het hem zonder problemen de overeenkomstige potentietrappen te vinden. Bovendien is Dr. Schüßler als arts op de hoogte van het feit dat onverdund (grofstoffelijk) gegeven minerale zouten, zoals calcium-, magnesium- of ijzerpreparaten, voor het lichaam een belasting kunnen vormen. Als deze te lang worden ingenomen, kunnen zij lichaam teveel belasten en dat leidt tot ongewenste bijwerkingen. Daarom is de tweede zin van Dr. Schüßler ook zo belangrijk: ‘Om schade te voorkomen en om de celzouten direct onneembaar voor de cellen te maken, moeten ze gepotentieerd (verkleind) worden’.

Zijn onderzoek heeft tot de ontwikkeling geleid van een eigen geneeswijze werkend met de in het lichaam aanwezige mineraalzouten (celzouten).

voorjaar en celzouten

Hoe werken celzouten

Celzouten zijn minerale zouten die van nature in ons lichaam voorkomen. Ze zijn afgeleid van de fundamentele bouwstoffen van het lichaam, waaronder magnesium, calcium, kalium, ijzer, etc. Er zijn 27 Schüßler zouten belangrijk voor het functioneren en de bouw van ons lichaam. Celzouten zijn geen homeopathische geneesmiddelen, maar worden wel volgens homeopathische regels vervaardigd.

Het zijn verwreven mineralen (D6 en D12) die niet zijn geschud zoals homeopathische middelen. Het zijn verkleinde mineralen. Hierdoor zijn celzouten wezenlijk verschillend van homeopathische geneesmiddelen want deze geven een prikkel en zetten aan tot een actie. Celzouten doen dit niet en ondersteunen slechts de processen van het lichaam. De Schüßler mineralen werken niet volgens het homeopathische principe. Als er niets aan te vullen valt, gaat de celzout er gewoon weer uit en geeft het geen prikkel. Het zijn lichaamseigen stoffen.

Het organisme kan zonder problemen in de cellen verdunde mineraalstoffen opnemen. De celzouten kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen. Verdunning door verwrijving maakt de werking van de Schüßler celzouten bijzonder omdat ze hierdoor direct kunnen worden opgenomen in de cel en niet door het stofwisselingsproces hoeven te gaan. De verdunning maakt het gelijktijdig onmogelijk om teveel van deze stoffen op te nemen.

De tabletten bestaan uit lactose, ook wel melksuiker genoemd, en de minerale stof. Door de tabletten op te lossen in de mond komen ze in de bloedbaan terecht. Aanvulling van de tekorten is het belangrijkste werkingsprincipe. Zij kunnen, omdat ze in de melksuiker als afzonderlijke moleculen beschikbaar zijn, direct door het organisme worden opgenomen en gebruikt. Let wel op dat de celzouten zijn gemaakt met lactose en niet met magnesiumstearaat. Magnesiumstearaat blokkeert namelijk de opname van de celzouten.

Het ontstaan van celzout tekorten

Celzouten zijn essentieel om de lichaamscellen goed te kunnen laten functioneren. Zij zijn van groot belang voor de vitaliteit van het lichaam en om ziekmakende prikkels te kunnen verwerken. Een cel verbruikt zijn celzouten als ze door een prikkel wordt aangezet tot grotere activiteit. Die prikkel kan ontstaan door allerlei beïnvloedingen van alledag. Welk orgaan of welk weefsel wordt geprikkeld, is verschillend. Hierdoor ontstaat een ongelijke verdeling van celzouten in het lichaam. De overbelasting kan mentaal, lichamelijk of energetisch zijn. Als het lichaam niet voldoende celzouten kan opnemen om de biochemie te herstellen, zal dat op den duur leiden tot een chronische situatie.

Celzouten zitten in bestandsdelen van voeding en komen voor in fruit, groenten, granen, etc. Helaas zijn de mineralen tegenwoordig steeds minder in de voeding vertegenwoordigd. Door opname via het mondslijmvlies worden de mineralen uit groenten, fruit en granen in de bloedbaan opgenomen en bereiken zij die cellen waar een tekort aan een celzout is ontstaan. Door het tempo van het huidige leven wordt steeds minder tijd vrijgemaakt om rustig te eten en het voedsel goed te kauwen waardoor tekorten kunnen ontstaan. Tekorten kunnen voorts ontstaan door de aanwezigheid van schadelijke stoffen en straling, door leefstijl, erfelijke factoren en familiepatronen en ook zwangerschap.

Het samengaan met andere geneeswijzen

De originele celzouten volgens de receptuur van Dr. Schüßler zijn gezondheidsproducten en geen medicijnen en geen homeopathische geneesmiddelen. Ze kunnen naast andere medicamenten, regulier, homeopathisch, bloesemremedies etc., worden ingenomen. Zij belemmeren in geen geval de werking ervan. Integendeel, zij ondersteunen en bevorderen deze zelfs. Celzouten versterken de werking van andere medicijnen of supplementen omdat het lichaam die beter zal opnemen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

Belangrijk voor diabetici

Lactose, melksuiker is een heel belangrijk thema. Het is de drager van de Schüßler celzouten. Lactose kan ook door diabetici worden gebruikt. Het werkt sterker in op de bloedsuikerspiegel dan fructose. Bovendien moet men er rekening mee houden bij het berekenen van broodeenheden dat melksuiker als koolhydraat wordt beschouwd.

1 Broodeenheid is 12 gr. koolhydraat, overeenkomstig met 48 Schüßler celzout tabletten van 0,25 gr. 1 Tablet ꞊ 1 calorie. Een inname van 1 tot maximaal 3 broodeenheden over de dag verdeeld, geldt in het algemeen als acceptabel.

Voor diabetici is het beste om de celzout tabletten op te lossen in water. In het water lost namelijk hooguit 6% van de in het tablet aanwezige melksuiker op. Het is hierbij belangrijk om eerst het water in het glas te doen en vervolgens voorzichtig de tabletten toe te voegen. Niet omroeren! Desondanks komt er een weinig lactose in de oplossing, dit is echter alleen van belang bij extreme overgevoeligheid. De oplossing sloksgewijs innemen met een klein lepel (niet van metaal).

De 27 celzouten

De emotionele werking van de celzouten

Nr. 1 Calcium Fluoratum Geeft je het vermogen je te beschermen, zodat je geen muren meer om je heen hoeft te zetten. Heeft te maken met verharding, zowel lichamelijk als mentaal. Ze maakt je flexibel, zowel van lichaam als van geest, geeft incasseringsvermogen.

Nr. 2 Calcium Phosphoricum Hangt samen met het bestaan zelf. De weg van inspanning tot loslaten. Het geeft vertrouwen in de eigen kracht en mogelijkheden. Zorgt dat je het leven aan kan en geeft je ruggengraat.

Nr. 3 Ferrum Phosphoricum Bij uitstek het mineraal voor je zelfvertrouwen en geeft je de kracht om aan te kunnen wat er op je afkomt. Ze versterkt bij kwetsbaarheid. Geeft je daadkracht en laat je ondernemen. Maakt zekerder en sterker.

Nr. 4 Kalium Chloride Mineraal voor het loslaten van de zorgen om de toekomst. Het denken niet los kunnen laten of stil kunnen zetten, omdat het gevoel niet kan worden gebruikt. Gevoelens kunnen toestaan en deze gebruiken. Maakt de geest soepeler.

Nr. 5 Kalium Phosphoricum Geeft de kracht en het vermogen om onder druk te werken. Verantwoordelijkheid kunnen nemen en kunnen dragen. Op tijd rust kunnen nemen en niet altijd maar doorjagen, totdat uitputting het gevolg is.

Nr. 6 Kalium Sulfuricum Belangrijk voor het verwerken van mentale belasting, vaak voornamelijk veroorzaakt door de omgeving. Maakt mentaal sterk en weerbaar. Laat je beheerst handelen en geeft je het overzicht.

Nr. 7 Magnesium Phosphoricum Je niet gewaardeerd voelen, vaak met de neiging tot blozen en je niet kunnen ontspannen. De gedachten kunnen niet worden losgelaten zonder dat er specifieke zorgen zijn. Bij een gebrek aan eigen identiteit.

Nr. 8 Natrium Chloratum Teleurstelling, alles doen wat er van je verwacht wordt en dan nog de ander niet tevreden kunnen stellen. Het gevoel hebben dat je verloren gaat in de massa.

Nr. 9 Natrium Phosphoricum Je gevoelens niet naar buiten kunnen of durven brengen. Onzeker over je weg en het leven. Helpt je om zelf je leven vorm te geven en je warmte te laten zien.

Nr. 10 Natrium Sulfuricum Wanneer je de neiging hebt om je gevoelens weg te drukken en je sterke emoties zoals kwaadheid, ergernis en agressie niet laat zien, geeft dit mineraal een gezonde sterkte om de uitdagingen van het leven aan te kunnen.

Nr. 11 Silicea Wanneer je geleerd hebt jezelf uit te schakelen om je omgeving te kunnen waarnemen, door het missen van vertrouwen in jezelf. Overgevoelig voor je omgeving. Wanneer je als kind bijvoorbeeld hoorde: was jij maar niet geboren. Het Silicea geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor, dat je je grenzen kunt gaan aangeven, zodat je kunt voldoen aan de eisen die worden gesteld.

Nr. 12 Calcium Sulfuricum Alles of niets karakter, wie niet voor me is, is tegen me. Gevangen zitten in vaste structuren. Verzacht dwarsliggende kinderen, als de wat nukkige en dwarse personen.

Nr. 13 Kalium Arsenicosum Belangrijk middel voor de vrouw in de menopauze voor stabiliteit en innerlijke zekerheid. Voor de grens tussen jou en de ander. Wanneer je te open bent en alles laat binnenkomen.

Nr. 14 Kalium Bromatum Niets kunnen laten liggen, maar alles vandaag nog moeten afmaken. Helpt je met het doorbreken van vaste en gangbare patronen. Geeft rust en openheid van het hart, waarbij je jezelf toestaat om de agressie en kwaadheid los te laten die is veroorzaakt door anderen en door wat je allemaal moet van jezelf.

Nr. 15 Kalium Jodatum Geeft bescherming en maakt rustig, verbetert de afweerkrachten van het lichaam. Oude emotionele wonden, die in het verleden zijn opgelopen, maar die nog steeds niet zijn verwerkt.

Nr. 16 Lithium Chloratum Zware belasting van de zenuwen. Eenzaamheid, onzeker en verdrietig, omdat de eigen kracht niet naar buiten kan worden gebracht.

Nr. 17 Manganum Sulfuricum Schuldig voelen omdat je het kind niet wilt verzorgen en vasthouden, niet van je kind houden als het eenmaal is geboren. Zorgt dat je beter bij jezelf blijft, geeft je rust en geeft je bovendien het gevoel dat je de kracht hebt, dat je het aan kunt, waardoor je oude pijnen beter kunt loslaten.

Nr. 18 Calcium Sulfuratum Helpt bij een chronisch zenuwachtig gevoel.

Nr. 19 Cuprum Arsenicosum Slapeloosheid door grote opwinding of angst, wanneer je altijd op je tenen moet lopen. Integratie van de binnen- en buitenwereld, de kosmos en de aarde, waardoor beperkingen uit het verleden kunnen worden opgelost. Versterkt de eigenwaarde en maakt zelfstandig.

Nr. 20 Kalium Aluminium Sulfuricum Verbetert leerstoringen, bij een traag reactievermogen.

Nr. 21 Zincum Chloratum Geestelijk evenwicht. Laten zien wie je werkelijk bent, zonder verstoringen van buitenaf. Daadkracht vanuit rust, geeft verruiming van het bewustzijn. Geeft goede grenzen naar de omgeving, zonder te strijden.

Nr. 22 Calcium Carbonicum Waar een wil is, is een weg, wanneer je werkelijk je best doet kun je je doel bereiken. Vanuit dit mentale gedachtebeeld handelen en emotionele aspecten vergeten, waarmee je ook de grenzen van het lichaam blijft verleggen en niet luistert naar wat het lichaam aangeeft.

Nr. 23 Natrium Bicarbonicum Voor mensen die zich afsluiten, die zich uit frustratie of angst terugtrekken, op een bescheiden en beschaafde manier. Bij afkeer van gezelschap, overgevoeligheid voor sfeer, zich niet erkend voelen.

Nr. 24 Arsenum Jodatum Niet meer goed kunnen denken. Klachten die met onze tegenwoordige welvaart en met het milieu te maken hebben.

Nr. 25 Aurum Chloratum Natronatum Bij psychische problemen, angsten en stemmingswisselingen.

Nr. 26 Selenium Bij depressies.

Nr. 27 Kalium Bichromicum Vooral sporters hebben een grote behoefte aan kalium bichromicum omdat ze 2x zoveel chroom verbruiken als niet-sporters.

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

Wil je meer weten over Celzouten? Download het E-book Celzouten.

Bronnen:
Bloesem Remedies Nederland, Bram Zadelberg.
Vereniging voor biochemie volgens dr. Schüßler en Gezichtsanalyse, Zell am See.
T. Feichtinger & S. Niedan, Gezond het Jaar door met Schüßler celzouten.
T. Feichtinger & E. Mandel & S. Niedan, Handbuch der Biochemie nach Dr. Schüßler.
T. Feichtinger, Salze für Ihr Kind.

error: Content is protected !!