Stoelmassage Maureen Kessing contact 070 73 70 261 massage wat doet het

Massage, wat doet het?

Stoelmassage is heerlijk. Maar wat is eigenlijk het biochemische proces?

Wat is het biochemische proces van een massage?

Een (stoel) massage is een heerlijk moment van ontspanning. Maar een massage verbetert ook het immuunsysteem en het concentratievermogen en daarnaast vermindert stress en agressie. Tijdens een massage komen diverse stoffen vrij die de doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen stimuleren en er komen stoffen vrij die ontstekingsremmend en pijn dempend werken. Kortom: tijdens het ontspannen krijgt het lichaam een positieve stimulans.

stoelmassage assen contact

Uit onderzoek naar de samenstelling van het bloed na een massage blijkt:

 • een toename van lymfocyten en oxytocine;
 • een afname van cortisol, noradrenaline, antidiuretisch hormoon en van het corticotropin releasing hormoon.

Verder stimuleert massage:

 • de aanmaak van histamine, endorfines, serotonine, dopamine en van mitochondria;
 • het opnamevermogen van de lymfevaten en de bloedcirculatie.

Wat betekent dit simpelweg gezegd?

 • Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf. Lymfocyten zorgen voor goed functioneren van het immuunsysteem.
 • Oxytocine is een hormoon dat vrijkomt bij positieve aanraking. Dit hormoon speelt o.a. een rol bij sociale interacties en bij gevoelens van plezier. Oxytocine vormt het tegenwicht voor het hormoon cortisol.
 • Cortisol en noradrenaline zijn hormonen die vrijkomen bij stress en die betrokken zijn bij vecht- of vluchtgedrag.
 • Het antidiuretisch hormoon speelt een rol in agressief gedrag.
 • Corticotropin releasing hormoon stimuleert de aanmaak van cortisol.
 • Histamine zorgt voor een goede doorbloeding en reguleert het slaapproces.
 • Endorfines zijn de lichaamseigen pijnstillers.
 • Serotonine is het gelukshormoon en is betrokken bij een prettige stemming, bij een goed leervermogen, bij het bevorderen van slaap en het speelt een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
 • Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
 • Mitochondria voorzien de lichaamscellen van energie.
 • Via het lymfe- en bloedvatenstelsel verlaten afvalstoffen het lichaam.

Een ander onderzoek laat via EEG zien dat tijdens een massage de hersengolven veranderen in golven die overeenkomen met verhoogde alertheid, dat wiskundige problemen in ongeveer de helft van de tijd met circa 50% minder fouten worden opgelost, dat de deelnemers aan het eind van het massage onderzoek zich minder moe voelen en dat zij beter in staat zijn helder te denken, dat angsten na de massages verminderen en dat de deelnemers na de massages meer zijn ontspannen.

Wat doen hersengolven?

De linker hersenhelft is actiever tijdens logische en rationele denkprocessen. De rechter hersenhelft is actiever bij creativiteit en verbeelding.

Alpha hersengolven worden geproduceerd tijdens een ontspannen en volledig bewuste staat van de hersenen waarbij de aandacht meer naar binnen is gekeerd. Deze golven nemen vanzelf toe als je de ogen sluit, bijv. bij een wandeling of bij dagdromen. Door alpha golven nemen we gemakkelijker informatie op en wordt het geheugen verbeterd.

Bèta hersengolven worden geproduceerd tijdens een actieve en volledig bewuste staat van de hersenen waarbij de aandacht actief op de buitenwereld is gericht. Het aantal bèta golven gaat omhoog door stress en angst, bijv. tijdens werk of bij een discussie, en het gaat omlaag door spieractiviteit, tijdens sporten. Bèta golven geven de kwaliteiten van logisch denken en het oplossen van concrete problemen.

Delta hersengolven worden geproduceerd tijdens een diepe slaap zonder het besef van het fysieke lichaam en zonder herinnering aan de activiteiten die tijdens de slaap worden uitgevoerd. Delta golven worden geassocieerd met de herstelstadia van slaap en met een hoge mate van empathie en intuïtie.

Thèta hersengolven komen het meest voor tijdens de oppervlakkige slaap, bij emotionele creatieve bezigheden en bij diepe meditatie met weinig tot geen besef van het fysieke lichaam. Onze aandacht is volledig naar binnen gericht. Thèta golven zijn meer aanwezig bij diepe ontspanning. Thèta golven worden geassocieerd met inspiratie, met dromen en met beeldend denken. Thèta golven zijn verbonden met het opslaan van herinneringen in het lange termijn geheugen, met versneld leren en met zelfgenezing.

gezonde inspirerende tips vitaliteit stoelmassage ergonomie massage wat doet het

Gezondheid, vitaliteit en werkplezier! Wil je weten hoe onze werkwijze is?

Lees meer op: https://stoelmassage-op-locatie.nl/onze werkwijze

Bronnen:
Mark H. Rapaport, https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/acm.2011.0071
Justin D. Crane McMaster, https://stm.sciencemag.org/content/4/119/119ra13
Tiffany Field, http://pediatrics.med.miami.edu/touch-research/research

error: Content is protected !!