Elke dag een beetje geluk en een goed gevoel
Vier D.O.S.E. gelukshormonen
Dopamine: intens gevoel van blijdschap.
Oxytocine: gevoel van vertrouwen en genegenheid.
Serotonine: gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Endorfine: pijn onderdrukkend en weerstand verhogend.
Dopamine, Oxytocine, Serotonine en Endorfine gelukshormonen worden aangemaakt bij een prettige omhelzing, door te sporten of tijdens een goed gesprek. Een ander woord voor gelukshormoon is neurotransmitter. Neurotransmitters verzenden boodschappen van de hersenen naar zenuwcellen en andere delen in het lichaam en vice versa. In de hersenen zit de hypofyse met een doorsnede van ±1 cm en een gewicht van ±0,5 gr. De hypofyse regelt de productie van veel hormonen en geeft die vervolgens af aan het bloed. Deze hormonen stimuleren andere klieren in het lichaam om ook hormonen aan te maken.
Dopamine – Beloningshormoon
Dopamine is een snelwerkend hormoon dat een intens gevoel van blijdschap geeft. Het wordt aangemaakt door actief bezig te zijn. Voedingsstoffen met veel antioxidanten kunnen de productie van dopamine verhogen. Denk aan noten, groenten en fruit: bananen, avocado’s en wortels. Antioxidanten zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling en beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en andere schadelijk stoffen.
Oxytocine – Knuffelhormoon
Oxytocine is het hormoon dat zorgt voor vertrouwen. Het zet ons aan tot sociale interactie en geeft het gevoel van genegenheid, liefde of geborgenheid. Oxytocine krijgt een boost door te mediteren, knuffelen en een goed gesprek. Een oppervlakkig gesprek via sociale media zet niet de productie van oxytocine in gang.
Serotonine – Rusthormoon
Het hormoon serotonine geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het komt vooral vrij ná het sporten. Cortisol, het stresshormoon, zorgt ervoor dat het lichaam minder serotonine aanmaakt. Voor de productie van serotonine is vitamine B6 nodig. Eiwitrijk voedsel verhoogt de productie van B6. Denk aan zuivelproducten en cacao.
Endorfine – Pijnstillend hormoon
Endorfine werkt pijnverzachtend en verhoogt de weerstand. De hypofyse maakt endorfine aan bij lichamelijke inspanning, pijn en opwinding. De productie van endorfine voorkomt dat het lichaam cortisol, het stresshormoon, aanmaakt. Een snelle endorfine boost of geluksgevoel komt van chocola, chips of fastfood (suikers en vetten, niet goed maar af en toe wel lekker).
Tot slot: probeer gezond te eten en regelmatig te bewegen. Het is prima om af en toe te genieten van iets ongezonds of om een dag rust te nemen. Balans is belangrijk.