Skip to content

Massage onderzoeken
Wat gebeurt tijdens een massage?

Wat is het biochemische proces van een massage?
Verbetert massage het immuunsysteem en het concentratievermogen?
Vermindert massage stress en agressie?

Lees de conclusies van diverse massage onderzoeken.

De kracht van aanraking.
The power of touch.

Onderzoeksresultaten Maureen Kessing Pitjit Tjampoer stoelmassage

In het kader van gezondheidsmanagement is in 2012 gedurende 18 weken bij …. in Zwolle een onderzoek gehouden om de effecten van de Pitjit Tjampoer stoelmassage meetbaar te kunnen maken.

Tijdens het onderzoek heeft het bedrijf één keer per maand de stoelmassages betaald en hebben de werknemers de tweede stoelmassage zelf bekostigd. In totaal zijn 225 stoelmassages onder 25 deelnemers (=100%) uitgevoerd.

De deelnemers hebben bij aanvang van het onderzoek in totaal 45 klachten (=100%). De klachten hebben te maken met pijn in hoofd/nek/schouder/rug, rsi, concentratieproblemen, spanningsklachten, vermoeidheid, benen en anders. De resultaten geven aan dat de stoelmassages hebben meegewerkt aan de vermindering van klachten.

massage onderzoeken pitjit tjampoer

Ten tijde van het onderzoek zijn bij 14 deelnemers fysiek en/of psychisch boven normaal belastende omstandigheden geweest die niet werk gerelateerd waren in casu verbouwing, zwangerschap, ernstige ziekte, studie/examen, verhuizing, scheiding of overlijden.

Conclusie massage onderzoek Pitjit Tjampoer stoelmassage

Tweewekelijks stoelmassage gericht op de werkgerelateerde spieren van nek, schouders, rug, armen en handen is een doeltreffende maatregel voor het significant verminderen van spanningsklachten en van klachten aan het bewegingsapparaat.

massage onderzoeken pitjit tjampoer

Voorts is gebleken dat de respondenten na de stoelmassage een toename van een algeheel gevoel van ontspanning en een afname van spannings- en pijnklachten ervaren, een beter humeur hebben en minder werkdruk waarnemen.

massage onderzoeken pitjit tjampoer stoelmassage

Overige massage onderzoeken

Tijdens een massage komen diverse stoffen vrij die de doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen stimuleren. Daarnaast komen stoffen vrij die ontstekingsremmend en pijndempend werken. 

Uit onderzoek naar de samenstelling van het bloed na een massage blijkt

• Toename van lymfocyten en oxytocine;
• Afname van cortisol en noradrenaline;
• Afname van antidiuretisch hormoon en corticotropin releasing hormoon.

Verder stimuleert massage

• Aanmaak van histamine, endorfines, serotonine, dopamine en mitochondria;
• Opnamevermogen van de lymfevaten;
• Bloedcirculatie.

Simpel gezegd

• Lymfocyten zijn witte bloedcellen die zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Zij houden schadelijke invloeden van buitenaf tegen. 
• Oxytocine is een hormoon dat vrijkomt bij positieve aanraking. Het speelt een rol bij sociale interacties en bij gevoelens van plezier en veiligheid.
• Cortisol en noradrenaline zijn hormonen die vrijkomen bij stress en die betrokken zijn bij vecht- of vluchtgedrag.
• Antidiuretisch hormoon speelt een rol in agressief gedrag.
• Corticotropin releasing hormoon stimuleert de aanmaak van cortisol.
• Histamine zorgt voor een goede doorbloeding en reguleert het slaapproces.
• Endorfines zijn de lichaamseigen pijnstillers.
• Serotonine is het gelukshormoon. Het zorgt voor een prettige stemming, een goed leervermogen, het bevorderen van slaap en de verwerking van pijnprikkels.
• Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
• Mitochondria voorzien de lichaamscellen van energie.
• Via het lymfe- en bloedvatenstelsel verlaten afvalstoffen het lichaam.

Een ander massage onderzoek laat via EEG zien dat tijdens een massage de hersengolven veranderen in golven die overeenkomen met verhoogde alertheid, dat wiskundige problemen in ongeveer de helft van de tijd met circa 50% minder fouten worden opgelost, dat de deelnemers aan het eind van het massage onderzoek zich minder moe voelen en dat zij beter in staat zijn helder te denken, dat angsten na de massages verminderen en dat de deelnemers na de massages meer ontspannen zijn.

Wat doen hersengolven?

De linker hersenhelft is actiever tijdens logische en rationele denkprocessen. De rechter hersenhelft is actiever bij creativiteit en verbeelding.

  • Alpha hersengolven worden geproduceerd tijdens een ontspannen en volledig bewuste staat van de hersenen waarbij de aandacht meer naar binnen is gekeerd. Deze golven nemen vanzelf toe als je de ogen sluit, bijv. bij een wandeling of bij dagdromen. Door alpha golven nemen we gemakkelijker informatie op en wordt het geheugen verbeterd.
  • Bèta hersengolven worden geproduceerd tijdens een actieve en volledig bewuste staat van de hersenen waarbij de aandacht actief op de buitenwereld is gericht. Het aantal bèta golven gaat omhoog door stress en angst, bijv. tijdens werk of bij een discussie, en het gaat omlaag door spieractiviteit en tijdens sporten. Bèta golven geven de kwaliteiten van logisch denken en het oplossen van concrete problemen.
  • Delta hersengolven worden geproduceerd tijdens een diepe slaap zonder het besef van het fysieke lichaam en zonder herinnering aan de activiteiten die tijdens de slaap worden uitgevoerd. Delta golven worden geassocieerd met de herstelstadia van slaap en met een hoge mate van empathie en intuïtie.
  • Thèta hersengolven komen het meest voor tijdens de oppervlakkige slaap, bij emotionele creatieve bezigheden en bij diepe meditatie met weinig tot geen besef van het fysieke lichaam. Onze aandacht is volledig naar binnen gericht. Thèta golven zijn meer aanwezig bij diepe ontspanning en worden geassocieerd met inspiratie, met dromen en met beeldend denken. Zij zijn verbonden met het opslaan van herinneringen in het lange termijn geheugen, met versneld leren en met zelfgenezing.

Bronnen overige massage onderzoeken:
– Mark H. Rapaport, online.liebertpub.com
– Justin D. Crane McMaster, fhs.mcmaster.ca
– Tiffany Field, 6miami.edu/touch-research

Stoelmassage van Maureen en collega's? Doen!

Ik heb de stoelmassage van Maureen en haar collega's mogen ervaren en ik kan dat absoluut aanbevelen! Het is heerlijk ontspannend en geeft je weer energie. Ik denk dat regelmatig een stoelmassage op je werk vele zieke medewerkers voorkomt, doen dus!

Arie
Stoelmassage op locatie van Maureen is geweldig

Stoelmassage op locatie van Maureen is geweldig en een absolute aanrader. Wij zijn blij dat we deze ontspannende massage aan onze cliënten kunnen aanbieden. De massages worden met heel veel zorg en aandacht voor de persoon gedaan. Mensen ervaren intense ontspanning.

Clara
Maureen en haar collega's zijn zeer kundige masseurs

Maureen en haar collega's zijn zeer kundige masseurs. De stoelmassage is een zeer ontspannende ervaring. Wij hebben binnen ons bedrijf hele goede ervaringen met Stoelmassage op Locatie. Maureen geeft veel persoonlijke aandacht elke maand weer aan de persoon in de stoel en voelt aan waar de ander behoefte aan heeft. Maureen je bent een topper!

Yvonne
Heerlijk ontspannen...

Het is altijd heerlijk ontspannen na zo'n heerlijke massage. Je voelt je weer een beetje ge-reset. Er wordt rekening gehouden met de lichamelijke toestand van de persoon. Een stoelmassage hoort gewoon een verplichting te zjin voor elk bedrijf die personen op kantoor hebben werken. Nu met de coronatijd is dat wat lastig, maar wellicht is daar nog wat op te verzinnen. Erwin 🙂

Erwin
Ontspanning ten top

Ontspanning ten top. Dat is het als je 20 min op de stoel zit bij Maureen of 1 van haar collega's. Er wordt rekening gehouden met eventuele klachten en daarna is het heerlijk gaan zitten en even nergens aan denken.

Martijn

Wilt u meer informatie over een stoelmassagedag op het werk of over regelmatige bedrijfsmassages, massages tijdens uw evenement of tijdens een andere happening? Download onze brochure. Handig bij het interne overleg met HR, marketing of CEO van uw bedrijf. Het stoelmassage programma laten wij aansluiten op het gezondheidsbeleid van uw organisatie of op de wensen tijdens uw event. Tot snel!

error: Content is protected !!